W powakacyjnym wydaniu Postępów Żywienia Klinicznego znajdziecie Państwo wspomnienia z ostatniego zjazdu POLSPEN. Zamieszczone streszczenia prezentowanych prac pozwolą wrócić do usłyszanego materiału w Jachrance, a może też będą inspiracją do własnych nowych badań.
W aktualnym zeszycie znajdziecie Państwo trzy rodzaje prac: poglądową, kazuistyczną i oryginalną. Czytając pracę poglądową opisującą historię postępowania żywieniowego nasuwa się spostrzeżenie, jak długo już myśl o leczeniu żywieniowym towarzyszy rozwojowi medycyny. Nasi poprzednicy, wiele wieków temu, widzieli zbieżność rozwoju i przebiegu chorób ze sposobem żywienie. To im zawdzięczamy miejsce, w którym dziś jesteśmy i co wiemy na ten temat. Tak więc dziękując naszym starszym kolegom, zarówno tym których jeszcze może pamiętamy, jak i tym leczącym chorych od okresu starożytności po czasy nam współczesne, publikujemy trzeci w tym roku zeszyt naszego czasopisma, wierząc w jego przydatność w codziennej Państwa pracy.
Dr med. Małgorzata Łyszkowska
Redaktor Naczelny Postępów Żywienia Klinicznego
SPIS TREŚCI:
Spis treści – Contents
Artykuł oryginalny - Original article
Wpływ terapii żywieniowej w okresie okołooperacyjnym na stan odżywienia pacjentów chirurgicznych
The impact of preoperative nutritional therapy on postoperative nutrition status
Wojciech Francuzik, Jacek Paszkowski, Stanisław Kłęk, Jarosław Walkowiak,
Maciej Borejsza-Wysocki, Tomasz Banasiewicz
Artykuł kazuistyczny - Casuistic article
Ostre uszkodzenie nerek z objawami zespołu Fanconiego w przebiegu leczenia chłoniaka B-komorkowego u 14 letniej pacjentki. Opis przypadku
Acute kidney injury with symptoms of Fanconi syndrome in the course of treatment of B-cell lymphoma in a 14-year-old patient. A case report.
Katarzyna Różycka i Alina Jaroch, Marlena Jakubczyk, Jacek Szopiński,
Sylwia Kołtan, Katarzyna Wawrzyniak, Małgorzata Krajnik
Artykuł poglądowy - Review article
Historyczne ujęcie rozwoju żywienia klinicznego
Historical approach to the development of clinical nutrition.
Anna Żuk
Streszczenia wystąpień uczestników XXI Zjazdu i XXXIII Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu – Jachranka 2019