Dla większości z nas zakończył się już czas urlopu, co wiąże się z powrotem do pracy i do działalności naukowej. Kontynuując cel edukacyjny i naukowy naszego czasopisma, staramy się by było ono źródłem informacji o nowoczesnym leczeniu żywieniowym. Aktualny zeszyt Postępów Żywienia Klinicznego, jak zwykle o zróżnicowanej tematyce, zawiera wytyczne postępowania żywieniowego u osób starszych. Proces starzenia się organizmu związany jest z powstaniem różnorodnych i złożonych problemów klinicznych. Dość często pojawiają się zaburzenia stanu odżywienia wymagające wdrożenia właściwego postępowania żywieniowego. Zapraszam do wnikliwej analizy artykułu o żywieniu enteralnym w geriatrii, mając nadzieję że będzie on istotną pomocą w Państwa codziennej pracy.
Jak zwykle zapraszam do nadsyłania swoich prac, które są najlepszą metodą dzielenia się swoimi doświadczeniami i wzajemnej edukacji.
prof. dr hab. n. med. Ireneusz W. Krasnodębski
Redaktor Naczelny
SPIS TREŚCI:
Artykuły oryginalne / Original articles
Nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna pacjentek z jadłowstrętem psychicznym.
Dominika Salwach-Kuberska, Mikołaj Majkowicz, Wiesława Łysiak-Szydłowska
Artykuły poglądowe / Review articles
Incidence and Symptoms of Diabetes Type Two Can be Reduced by Theaflavins but Outcome Depends on Presence of Metals.
Jerzy Jankun, Ewa Skrzypczak-Jankun
Składniki diety a odporność organizmu.
Wiesława Łysiak-Szydłowska
Wytyczne / Guidelines
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Geriatria.
D. Volkert, Y.N. Berner, E. Berry, T. Cederholm, P. Coti Bertrand, A. Milne, J. Palmblad, St. Schneider, L. Sobotka, Z. Stanga DGEM:$$ R. Lenzen-Grossimlinghaus, U. Krys, M. Pirlich, B. Herbst, T. Schütz, W. Schröer, W. Weinrebe, J. Ockenga, H. Lochs