Postępy Żywienia Klinicznego Numer 3.2016 wrzesień

 

Share

 

 

Redakcja Postępów Żywienia Klinicznego ma przyjemność oddać do Państwa rąk trzeci w tym roku kalendarzowy numer naszego czasopisma. Proszę zwrócić uwagę na zmienioną jego formułę. Od tej chwili Postępy Żywienia Klinicznego będą wydawane w formie dwujęzycznej. Dzięki temu treść w nich zawarta będzie dostępna czytelnikom nie posługującym się językiem polskim.

Zgodnie z tradycją w aktualnym wydaniu prezentujemy standardy leczenia żywieniowego – tym razem polskie rekomendacje postępowania żywieniowego u chorych z nowotworami. Wśród różnorodnych tematycznie artykułów poglądowych i oryginalnych pragnę zwrócić uwagę na pracę dotyczącą stosowania diet wegetariańskich. Decyzja o stosowaniu ostatnio modnych diet eliminujących z jadłospisu niektóre produkty, jest podejmowana często samodzielnie przez pacjentów lub ich rodziny. Brak wiedzy o zaleceniach żywieniowych umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jego wzrost, rozwój i regenerację przynosi w konsekwencji objawy kliniczne będące skutkiem niedoborów żywieniowych. Informacje zbierane od chorych co do dotychczasowego przebiegu, leczenia chorób muszą zawierać też dane o sposobie ich odżywiania. Informacja o przewlekle stosowanej np. diecie wegetariańskiej musi pociągać za sobą pytanie o właściwe nadzorowanie jej prowadzenia. Autorzy wspomnianego artykułu opisują z jakimi konsekwencjami klinicznymi należy się liczyć eliminując z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Na pewno ten temat będzie dla wielu czytelników ważny i ciekawy, bo w gronie naszych pacjentów znajduje się niejeden chory stosujący dietę wegetariańską, czy wegańską.

Życzę Państwu ciekawej i inspirującej do dalszej nauki, nowych prac badawczych lektury Postępów Żywienia Klinicznego.

dr n. med. Małgorzata Łyszkowska

Redaktor Naczelny

 

 

Artykuły oryginalne / Original articles

Pierwiastki śladowe w żywieniu pozajelitowym: dlaczego potrzebujemy nowego produktu?
Trace elements in parenteral nutrition: why do we need a new formula?
Stanisław Kłęk, Maria Ciszewska-Jędrasik, Kinga Kupczyk, Magdalena Piętka, Kinga Szczepanek

Funkcjonowanie zespołów żywieniowych w Polsce – wyniki badania ankietowego
The functioning of the nutritional teams in Poland – results
Anna Żuk, Włodzimierz Bialik


Artykuły poglądowe / Review articles

Rola tkanki mięśniowej w postępującym wyniszczeniu chorych z chorobami przewlekłymi
The role of muscular tissue In progressive cachexia of the patients with chronic diseases
Sylwia Małgorzewicz, Michał Chmielewski

Bezpieczeństwo stosowania diet wegetariańskich w kontekście chorób przewlekłych
The safety of using vegetarian diets in the context of chronic diseases
Lucyna Pachocka, Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Wytyczne / Guidelines

Standardy leczenia żywieniowego w onkologii Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations
Stanisław Kłęk, Michał Jankowski, Wiesław Janusz Kruszewski, Jacek Fijuth, Aleksandra Kapała, Paweł Kabata, Piotr Wysocki, Maciej Krzakowski, Piotr Rutkowski, Bruno Szczygieł

 

 

Zamówienie podręcznika: Żywienie dojelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego.

Zamówienie podręcznika: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Praktyczny Przewodnik Po ONS oral nutrition support